Parlem de l’SDDR: una eina per rescatar persones i el territori

Després d’un any i mig de Govern del Botànic, es veu clarament com s’han canviat les prioritats polítiques del Consell de la Generalitat Valenciana. On abans es prioritzava el pagament als bancs, ara es posen tots els mitjans per pagar a les persones en situació de dependència. On abans es feien obres faròniques que destruïen el territori i ens hipotecaven greument, ara s’aposta per protegir l’horta i els nostres paratges naturals.

En eixe sentit, tant l’Acord del Botànic original com l’ampliació amb 201 mesures addicionals signades el passat mes de gener aposten per un dels elements claus per a la modernització i el canvi del nostre model productiu en línia amb els principis de l’ecologisme. Concretament, la mesura número 120 de l’acord ampliat parla de l’ “Actualització del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) per a avançar cap a una economia circular millorant la gestió i tractament de residus”, la qual representa la eina de l’SDDR: el sistema de depòsit, devolució i retorn d’envasos.

La idea és senzilla, quan una persona compra qualsevol producte se li cobrarà també l’envàs de manera que podrà retornar-lo al supermercat o a unes màquines especials, i se li retornarà el cost del mateix. És una forma de fomentar el reciclatge alhora que promovem que les persones siguen qui reben eixa compensació directa, contribuint a crear una economia circular de reinversió de recursos, pensant en el be comú.

Per a molts açò suposa fer com fèiem abans (ja fa uns quants anys), però també és model de modernitat que s’aplica amb èxit a molts països com ara bé Noruega, Alemanya o Canadà. Ací teniu un exemple pràctic de com funciona a Berlín.

Com que encara és un tema que planteja molts dubtes als nostres veïns i veïnes, pensem que és important explicar en què consistix este sistema i quines serien les implicacions per a SAB i el Camp de Túria. Per això des dels col·lectius locals de Compromís per SAB i Joves amb Iniciativa-Compromís de SAB hem organitzat una xarrada amb la persona responsable d’estes polítiques a la Generalitat: el Secretari Autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro. Esta xarrada tindrà lloc el proper dimecres 15 de febrer a les 19.30h al Local Multiusos de la Plaça de l’Ajuntament.

Esteu tots i totes convidades!

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *